Węgry: ruszył pilotażowy Program Ratowania Żywności
Węgry- żywność- pomoc Węgry uruchomiły, na razie pilotażowo, Program Ratowania Żywności. Dzięki współpracy państwa, sieci handlowych i organizacji charytatywnych ma się w tym kraju marnować o wiele mniej produktów spożywczych. Pierwszy zakład magazynowo – dystrybucyjny programu został uruchomiony w największym komitacie Peszt. To druga po stolicy największa jednostka administracyjna. Do zakładu największe sieci handlowe będą przywozić żywność, której data ważności jest bliska, ale towary te są nadal bezpieczne do spożycia. Siedem największych organizacji charytatywnych – najwięcej wśród nich religijnych, a także Czerwony Krzyż, będzie dystrybuowała ją wśród najbardziej potrzebujących. Tych przybywa na Węgrzech, z powodu bardzo wysokiej inflacji, szczególnie na dobra konsumpcyjne, w tym żywność. W ostatnim roku była ona najwyższa w całej Unii Europejskiej i wyniosła ponad 45 procent. Zarówno władze Węgier, jak i fundacje pomagające najbiedniejszym chciałyby, aby mieszkańcy kraju wyrzucali jak najmniej żywności. Co prawda są nieco lepsi od średniej unijnej, która wynosi 70 kilogramów wyrzucanego jedzenia rocznie na gospodarstwo domowe. Wciąż jednak na Węgrzech marnowane jest nieco ponad 65 kilogramów żywności na gospodarstwo. IAR/Informacyjna Agencja Radiowa/#Piotr Piętka/Budapeszt/i mg/w dw