Promocja lokalnej żywności w USA
USA – żywność – lokalni producenci – wsparcie Na amerykańskim rynku żywności dominują duże farmy i wielkie koncerny spożywcze. W ostatnich latach władze federalne i stanowe starają się wspierać mniejszych producentów oferujących świeże i bardziej ekologiczne produkty. W latach trzydziestych ubiegłego wieku w Stanach Zjednoczonych istniało ponad 8 milionów gospodarstw rolnych. Obecnie jest ich czterokrotnie mniej. Średnia farma ma powierzchnię 180 hektarów. Rynek żywności zdominowany jest przez koncerny spożywcze o dochodach rzędu kilkudziesięciu miliardów rocznie. Ponieważ oferują one wysoko przetworzoną żywność wielu Amerykanów stara się wybierać zdrowsze organiczne produkty. Małe farmy wspierane są często przez władze stanowe i lokalne, które umożliwiają rolnikom sprzedaż produktów na organizowanych w weekendy targach „farmer‘s market”. Niektóre sieci supermarketów podpisują kontrakty z rolnikami, dzięki czemu na ich półki trafiają produkty położonych w okolicy sklepów wymagające mniejszej ilości konserwantów. Niektóre stany oferują mniejszym producentom preferencyjne kredyty. Rząd USA wspiera małe gospodarstwa, przyznając bezzwrotne granty oraz wspierając organizację sieci dostaw od lokalnych producentów żywności do konsumentów. Agencja Radiowa / IAR / Marek Wałkuski/w dw