Zwycięstwo cywilizacji życia – oświadczenie organizacji pozarządowych

Wyrok Trybunału Konstytucyjnego w sprawie aborcji eugenicznej uznajemy za historyczne zwycięstwo cywilizacji życia, do której budowania wzywał Polaków św. Jan Paweł II – podkreślają sygnatariusze oświadczenia w sprawie czwartkowego orzeczenia TK. Podpisało się pod nim kilkadziesiąt organizacji.

W informacji przekazanej w piątek piszą, że postrzegają Polskę, jako kraj, w którym każdy człowiek, bez względu na wiek czy stan zdrowia, ma prawo się urodzić, żyć i umrzeć naturalną śmiercią.

Trybunał Konstytucyjny PAP-1200.jpg

Aborcja eugeniczna niezgodna z konstytucją. Politycy podzieleni po wyroku TK

„Z satysfakcją i radością przyjęliśmy wyrok Trybunału Konstytucyjnego stwierdzającego, że przesłanka eugeniczna do aborcji jest niezgodna z Konstytucją RP. Wyrok ten uznajemy za historyczne zwycięstwo cywilizacji życia, do której budowania tak często wzywał Polaków św. Jan Paweł II” – napisali sygnatariusze oświadczenia.

„Humanitaryzm społeczeństwa”

Zwrócili uwagę, że prawo, choć jest ważne, nie jest jedynym instrumentem cywilizacji życia, o którą walczą.

„Decyzję o prawnej ochronie życia dzieci chorych traktujemy jako wyzwanie dla całego społeczeństwa, które odtąd w większym stopniu powinno okazywać solidarność i wsparcie dla takich osób i ich rodzin” – podkreślili.

Zwrócili się do prezydenta RP, parlamentarzystów, rządu RP i władz samorządowych wszystkich szczebli o „przygotowanie i realizację skutecznych programów wsparcia dla dzieci, kobiet i rodzin, które wychowują dzieci niepełnosprawne”.

Podkreślili, że „solidarność i wsparcie w trudnych momentach dodaje sił rodzicom i jest dowodem na humanitaryzm społeczeństwa”. Wspomnieli jednocześnie o potrzebie rozbudowania sieci tzw. hospicjów perinatalnych, które „dają wsparcie rodzicom i pozwalają godnie przeżyć śmierć ich dziecka”.

Czytaj także:

„Prawdziwa miara człowieczeństwa”

Zaapelowali również do wychowawców i ludzi mających wpływ na postawy społeczne, o „uwrażliwianie na potrzeby rodzin wychowujących chore dzieci, kształtowanie odpowiedzialnych postaw, szczególnie wśród chłopców i mężczyzn”. „Ukazywanie prawdy, że sens życia można odnaleźć, nie tyle zaspakajając swoje potrzeby, ile służąc wsparciem i pomocą innym, podejmując wyzwania, jakie niesie życie” – napisali.

dziecko rączka stock 1200.jpg

Zaznaczyli, że „solidarność z cierpiącymi i potrzebującymi wsparcia, także kosztem własnej wygody – jest prawdziwą miarą człowieczeństwa”.

Podziękowali również posłom, którzy złożyli wniosek do TK.

Pod oświadczeniem podpisali się m.in.:

Narodowy Marsz Życia, Chrześcijański Kongres Społeczny, Fundacja Mamy i Taty, Polska Federacja Ruchów Obrony Życia, Polskie Stowarzyszenie Obrońców Życia Człowieka, Fundacja Głos dla Życia, Męski Różaniec, Fundacja Skrzydła Chwały, Wojownicy Maryi, Żołnierze Chrystusa, Mężczyźni św. Jana Pawła II, Mężczyźni św. Józefa, Młodzież Wszechpolska, Instytut Ordo Caritatis, Fundacja św. Benedykta, Fundacja Słowo, Poznań dla Życia, Wspólnota Krwi Chrystusa, Rycerze Kolumba, Instytut Ordo Iuris, Fundacja Serce w sercu, Stowarzyszenie Solidarność Polskich Rodzin, Stowarzyszenie Rodzin Wielodzietnych Warszawy i Mazowsza Stowarzyszenie ODPOWIEDZIALNY GDAŃSK, Human Life International Polska – Klub Przyjaciół Ludzkiego Życia.

źródło: IAR/ PAP/ PR24

by e-smart.pl