„Nowości. Dziennik Toruński”: do niedzieli pięć toruńskich restauracji serwuje dania z menu z czasów Kopernika

„Nowości. Dziennik Toruński” – Toruń – Mikołaj Kopernik – 550. rocznica urodzin – Zjedz jak Kopernik – kulinaria Do niedzieli pięć toruńskich restauracji serwuje dania przyrządzone według receptur z czasów Mikołaja Kopernika. Gazeta regionalna „Nowości. Dziennik Toruński” wyjaśnia, że akcja „Zjedz jak Kopernik” wpisuje się w obchody 550. rocznicy urodzin astronoma. Jest też jednym z wydarzeń Światowego Kongresu Kopernikańskiego. Toruńscy szefowie kuchni korzystali z przepisów zawartych w wydanej około 1540 roku książce „Kuchmistrzostwo”. Najstarszą polską książkę kucharską dwa lata temu wraz ze Swietłaną Bułatową odnalazł, opracował i wznowił profesor Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. W rozmowie z dziennikiem dyrektor Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK wyjaśnił, że kuchnia epoki renesansu była bogata i zróżnicowana, łączyła wiele smaków. Używała produktów śródziemnomorskich, wielu przypraw, takich jak szafran, pieprz, cynamon czy cukier trzcinowy. Jarosław Dumanowski powiedział, że dla ludzi renesansu dieta była lekarstwem na wszelkie dolegliwości. Staropolska kuchnia łączona była z postem, dlatego dominowały w niej ryby, unikano natomiast nabiału, choć tworzono dla niego zastępstwa, na przykład mleko migdałowe czy tak zwany ser z migdałów (coś jak dzisiejszy marcepan). Historyk dodał, że w menu ówczesnych elit nie brakowało produktów egzotycznych, ale i też charakterystycznych dla polskich terenów. Pojawiało się sporo dziczyzny, bobry i minogi. „Bardzo popularnymi daniami były galareta z korzennym posmakiem czy kura na grzankach. (…) Często wybierano również kurczaka w miodzie. Każda z potraw była mocno doprawiona, nierzadko łączono ostre smaki ze słodkimi” – powiedział naukowiec. IAR/Informacyjna Agencja Radiowa/nowosci.com.pl/d jl/w dwi/

facebook
by e-smart.pl