Informacja prasowa. Słuchowisko Polskiego Radia w finale Festiwalu Prix Europa

Słuchowisko Programu 2 Polskiego Radia „Taki, co umiera” Magdaleny Miecznickiej w reżyserii Łukasza Lewandowskiego znalazło się wśród 26 najlepszych europejskich produkcji słuchowiskowych z 2023 roku i zostało zakwalifikowane do finału festiwalu „Prix Europa”, gdzie nagradzane są najlepsze europejskie produkcje telewizyjne, radiowe i cyfrowe. Festiwal odbędzie się w dniach 22 – 26 października 2023 r w Berlinie, a nazwiska laureatów zostaną ogłoszone podczas uroczystej gali w Rotes Rathaus (Czerwonym Ratuszu) w Berlinie w piątek, 27 października. Słuchowisko Magdaleny Miecznickiej „Taki, co umiera” w reżyserii Łukasza Lewandowskiego nawiązuje do tragicznej śmierci Grzegorza Przemyka skatowanego przez funkcjonariuszy milicji 12 maja 1983 roku w komisariacie przy ul. Jezuickiej na Starym Mieście w Warszawie, zmarłego dwa dni póżniej w szpitalu. W maju 1983 roku, pod koniec stanu wojennego, 18-letni poeta, Grzegorz Przemyk, wybrał się z przyjaciółmi na Stare Miasto w Warszawie, by celebrować zakończenie egzaminów maturalnych. Świętując, zdjął sandały, a poproszony przez milicjanta o okazanie dokumentu tożsamości, odmówił. W ramach kary za ten skandaliczny przejaw indywidualizmu został zabrany na komisariat i pobity – zmarł po dwóch dniach. Po jego śmierci władze uruchomiły machinę kłamstw i manipulacji, aby bezpośrednio odpowiedzialni za to funkcjonariusze uniknęli kary. Według milicji odgłosy dochodzące z celi nie pochodziły z pobicia, ale z ruchów karate Grzegorza. Obwiniali pielęgniarki i lekarzy, którzy później leczyli go w szpitalu. Jedna lekarka odsiedziała 13 miesięcy więzienia. Przez lata prześladowali matkę Grzegorza i jego przyjaciół przesłuchaniami i oszczerstwami w prasie, starając się, żeby został uznany za degenerata. Liczyli, że morderstwo rzekomo zdeprawowanego młodego mężczyzny zostanie zaakceptowane przez społeczeństwo. Dzieciom, podobnie jak autorce tekstu, przez lata rodzice powtarzali, że w miejscach publicznych nie powinny okazywać przejawów indywidualizmu, a nawet unikać warszawskiej Starówki, gdzie wydarzyła się tragedia Grzegorza. Stał się symbolem tego, jak władze przeciwstawiają sobie różne klasy społeczne – i wielu innych rzeczy. Jest to jednak przede wszystkim historia samotnej śmierci łagodnego, młodego człowieka.Obsada: Magdalena Czerwińska (Matka), Ignacy Liss (Grzegorz), Przemysław Bluszcz (Generał), Bartłomiej Nowosielski (Zomowiec), Izabela Dąbrowska (Nauczycielka), Sławomir Grzymkowski (Anglik), Karolina Piwosz (Polka/Dziewczyna), Robert Majewski (Poeta), Marta Dobecka (Prezenterka), Modest Ruciński (Ekspert), Ewa Kania (Kobieta z siatką), Wojciech Machnicki (Mężczyzna z gazetą i parasolem).• Słuchowisko zostało nagrodzone na Festiwalu Teatru Polskiego Radia i Teatru Telewizji Polskiej „Dwa Teatry” w Zamościu w czerwcu br.: Łukasz Lewandowski otrzymał nagrodę za reżyserię, a Andrzej Izdebski za muzykę oryginalną. • Słuchowisko zrealizowane przez Andrzeja Brzoskę zostało nagrane w systemie dźwięku binauralnego – słuchając za pomocą słuchawek odbiorcy mogą doświadczyć pełnię wrażeń przestrzennych.• Słuchowiska można posłuchać na portalu radiowej Dwójki: https://www.polskieradio.pl/8/433/artykul/2911369,sluchowisko-o-grzegorzu-przemyku-taki-co-umiera-posluchaj*** Polskie Radio jest największym publicznym nadawcą radiowym w Polsce. Emituje autorskie audycje muzyczne, programy publicystyczne, popularnonaukowe, edukacyjne, społeczne, rozrywkowe, familijne, religijne oraz słuchowiska i reportaże. Posiada pięć ogólnopolskich Programów – Jedynkę, Dwójkę, Trójkę, Polskie Radio 24 oraz Polskie Radio dla Zagranicy, a przez Internet, aplikacje i w systemie DAB+ nadaje: Czwórkę, Polskie Radio Dzieciom, Polskie Radio Chopin, Polskie Radio Kierowców i Polskie Radio dla Ukrainy. Portal polskieradio24.pl publikuje codziennie najważniejsze wiadomości z kraju i ze świata oraz udostępnia unikatowe serwisy specjalne, materiały archiwalne i multimedia.Wydział Public RelationsPolskie Radio S.A. public.relations@polskieradio.plwww.polskieradio.pl

by e-smart.pl