Holendrzy w Dniu Wyzwolenia gotują zupę wolności

Holandia – wojna – święto Holendrzy świętują wyzwolenie spod niemieckiej okupacji w 1945 roku. Tradycyjnie w Dzień Wyzwolenia 5 maja gotują „zupę wolności”. Każdego roku przepis na zupę opracowuje inny kucharz. Tym razem Rick Toets zaproponował zupę pomidorową wzbogaconą koreańskimi smakami. Oprócz pomidorów zawiera mleko kokosowe, cebulę i pastę miso. Potrawa ma zachęcić do wspólnego posiłku z sąsiadami i przyjaciółmi oraz do rozmów o wolności. Holandia świętuje wolność na festiwalach i warsztatach artystycznych. Ambasadorami wolności są w tym roku topowi muzycy młodego pokolenia, wśród nich Claude. Kongijczyk, który wraz z rodziną kilkanaście lat temu uzyskał azyl w Holandii, docenia życie w kraju, w którym nie trzeba się bać o swoje bezpieczeństwo.IAR/Informacyjna Agencja Radiowa/Katarzyna #Van Rooijen/w hm

facebook
by e-smart.pl