Główny Inspektorat Sanitarny apeluje o ostrożność podczas zbierania grzybów
GIS-grzyby-zatrucia Sezon grzybowy już trwa. W lasach można znaleźć kurki, borowiki, kanie czy podgrzybki. Główny inspektor Sanitarny apeluje o zachowanie ostrożności podczas zabierania i jedzenia grzybów. Są już pierwsze ofiary zatrucia grzybami. Trzy tygodnie temu do Centrum Zdrowia Dziecka trafił chłopiec, który zatruł się muchomorem sromotnikowym – mówi rzecznik Głównego Inspektora Sanitarnego Marek Waszczewski. „Ta sytuacja skończyła się pozytywnie, ponieważ dziecko przeżyło zatrucie. Doszło natomiast do bardzo poważnych powikłań i konieczny był przeszczep wątroby. Zatem ostrzegamy wszystkich przed zbieraniem grzybów, których nie znamy” – apelował rzecznik GIS. „Zbierajmy tylko takie grzyby, których jesteśmy pewni. Grzybów nie powinny spożywać dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby starsze.” – mówił. Marek Waszczewski dodał, że najczęstszymi symptomami zatrucia grzybami są objawy ze strony układu pokarmowego. „Mówimy o nudnościach, wymiotach. Może też pojawić się ból głowy czy podwyższona temperatura ciała. W każdej sytuacji, jeżeli stan zdrowia po spożyciu jakichkolwiek grzybów się pogarsza, należy skonsultować się z lekarzem” – wskazał. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy zebrane grzyby są jadalne, można je przynieść do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Tam dyżurują grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów, którzy bezpłatnie ocenią czy grzyby są jadalne, czy nie. Natomiast na targowiskach prośmy sprzedawcę grzybów o pokazanie atestu wydanego przez inspekcję sanitarną. IAR/ Informacyjna Agencja Radiowa/#Stankiewicz /w kry