Dieta bezglutenowa – jedyną formą leczenia celiakii
Międzynarodowy Dzień Celiakii- gluten-dieta Jedna na 100 osób cierpi na celiakię – wynika z danych epidemiologicznych. W Polsce to 380 tysięcy osób, zdecydowana większość z nich nie wie, że choruje – zwracają uwagę lekarze w Międzynarodowym Dniu Celiakii. Celiakia jest chorobąautoimmunologiczną o podłożu genetycznym, której występowanie zależy od obecności glutenu w diecie – wyjaśnił w rozmowie z IAR gastroenterolog doktor Łukasz Dembiński członek zarządu Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego. „Gluten w diecie u osób predysponowanych do celiakii rozwija się w stan zapalny, niszczący jelito i kosmki jelitowe, co powoduje ich zanik, a w rezultacie zaburzenia wchłaniania. Człowiek po prostu nie wchłania składników pokarmowych, które zjada.” Doktor Dembiński podkreślił, że celiakia może wystąpić w każdym wieku. Niezdiagnozowana i nieleczona może prowadzić do zaburzeń praktycznie każdego narządu w organizmie. „Może zatem wystąpić niedokrwistość, osteoporoza i złamania patologiczne. Nieleczona celiakia sprzyja powstawaniu nowotworów głównie chłoniaków przewodu pokarmowego” – wskazał. Pani Karolina, mama7-letniej Julii, u której celiakia zdiagnozowana została w wieku 3 lat powiedziała, że pierwsze objawy choroby były niecharakterystyczne. „Moja córeczka była niska, stosunkowo niższa od swoich rówieśników. To był jedyny główny objaw widoczny na pierwszy rzut oka. Nie było żadnych poważniejszych objawów ze strony układu pokarmowego, chociaż pojawiały się wzdęcia Celiakia jest chorobą na całe życie, a jedyną forą leczenia jest restrykcyjne przestrzeganie diety bezglutenowej. W Polsce mija średnio 8 lat trwa od momentu pojawienia się objawów aż do uzyskania prawidłowej diagnozy celiakii. IAR/Informacyjna Agencja Radiowa/ #Stankiewicz/w dwi/