Czechy: zielone piwo na Zielony Czwartek

Czechy – Zielony Czwartek – piwo – tradycja W Czechach ostatni czwartek przed Wielkanocą jest nazywany Zielonym Czwartkiem. Tradycją jest jedzenie tego dnia zielonych potraw. Od prawie dwóch dekad warzy się też zielone piwo. Jak powstaje trunek – sprawdził to nasz praski korespondent. Jako pierwszy zielone piwo w Czechach uwarzył browar restauracyjny na praskim Nowym Mieście. W tym symbolicznym, pionierskim miejscu o piwnej tradycji opowiedział Polskiemu Radiu Aleš Potěšil, główny piwowar browaru klasztornego na Břevnovie. „Tradycja nakazuje spożywać w Zielony Czwartek zielone potrawy, jak szpinak lub kapustę. W 2003 roku pojawił się pomysł zrobienia zielonego piwa, aby ten czeski zwyczaj urozmaicić” – wyjaśnił. Czeskie prawo zakazuje dodawania do piwa sztucznych barwników spożywczych. Piwowarzy muszą szukać naturalnych odpowiedników, aby osiągnąć zamierzony efekt. „Nie możemy mieć w składzie żadnego E, bo wówczas narazilibyśmy się na karę. Możliwości są więc ograniczone” – powiedział Aleš Potěšil. „Można eksperymentować z chlorofilem, tylko że jako składnik ulega on zmianom i nie można na nim polegać. My osiągamy zielony kolor dzięki niebieskiej spirulinie. Są to sinice występujące w słodkich wodach, które są sprzedawane jako proszek. Zielony kolor daje więc piwu niebieska spirulina” – wytłumaczył piwowar dodając, że klasztorny browar na Břevnovie stosuje ponadto wyciąg z pokrzywy. W rozmowie z Polskim Radiem Aleš Potěšil przyznał, że tradycja zielonego piwa serwowanego przed Wielkanocą przyjęła się w Czechach. „Z roku na rok zainteresowanie jest coraz większe. Gdy zbliża się Wielkanoc, ludzie pytają, kiedy zielone piwo pojawi się w ofercie. Zwykle trafia do gospód na dwa-trzy tygodnie przed Wielkanocą i powinno być podawane do końca świąt” – podsumował.IAR/Informacyjna Agencja Radiowa/Wojciech Stobba/Praga/i mg

facebook
by e-smart.pl