Wielkanocny obiad i święcenie jaj we Włoszech
Włochy – Wielkanoc – święta We Włoszech najważniejszym posiłkiem wielkanocnym jest obiad. 8 na 10 Włochów wybiera posiłek w domu, u krewnych lub przyjaciół. W tym roku przy stole do świątecznego obiadu zasiądzie średnio 6 osób, a wydatek na rodzinę wyniesie 82 euro – o 9 proc. więcej niż przed rokiem. Nie wszyscy, którzy nie jedzą w domu, wybierają restaurację. Badania związku producentów żywności – Coldiretti wskazują, że 4 proc. osób planuje piknik na świeżym powietrzu, mimo że prognozy pogody na Wielkanoc nie są optymistyczne. Przygotowanie wielkanocnego obiadu zajmie Włochom średnio 2 godziny. Co dziesiąty poświęci na to od 5 do 8 godzin – dotyczy to głównie Południa kraju, gdzie odświętny posiłek przygotowuje się dwukrotnie dłużej niż na Północy, gdzie chętniej sięga się po gotowe dania. Włosi zjedzą w tym roku około trzystu milionów jaj ugotowanych na twardo lub według typowych przepisów z różnych regionów. W połowie domów na stołach pojawi się jagnięcina, nierzadko kupowana dopiero w Wielką Sobotę na targach bezpośrednio od rolników. We Włoszech nie ma tradycji święconek ale święci się jaja: albo rano na Mszy Wielkanocnej albo w sobotę na koniec Mszy Wigilii Paschalnej. Obok tradycyjnej babki zwanej „colombą” we włoskim domu na Wielkanoc nie może zabraknąć wielkich czekoladowych jaj.IAR/ #Urszula Rzepczak/w fj