Sezonowe warzywa i owoce najzdrowsze

Sezonowość – owoce i warzywa – dietetyczka Tego lata nie zapominajmy, by często sięgać po produkty sezonowe – apelują dietetycy. Takie warzywa i owoce dojrzewają w naturalnych warunkach, mają więc większą wartość odżywczą i niższą cenę – mówi doktor Justyna Bylinowska z portalu dietetycy.pl. „Trochę zatraciliśmy tę sezonowość, ponieważ mamy dostępność tych wszystkich produktów cały rok, natomiast to, co jest najatrakcyjniejsze w tych sezonowych produktach, to właśnie ta świeżość, zapach, aromat, ta łatwość dostępności. Kupujemy oczami, wszystkimi zmysłami, więc róbmy to, póki możemy, od właściwie maja do września jest ten najlepszy sezon na polskie warzywa i owoce” – wyjaśnia dietetyczka. Czerwiec to czas na młode ziemniaki, ogórki gruntowe czy rabarbar. Jest teraz pełnia owocowania truskawek, zaczynają się polskie czereśnie, niedługo dostępne będą polskie kapusty, sałaty. Justyna Bylinowska podkreśla, że botwinka dostarcza sporo witaminy A, antyoksydantów i błonnika. Wybieranie sezonowych owoców i warzyw, zwłaszcza na targowiskach i warzywniakach, to także wsparcie lokalnych producentów, polskich rolników. IAR/Informacyjna Agencja Radiowa/ #Depczyńska/i KGD/w fj

facebook
by e-smart.pl