„Rzeczpospolita”: samodzielne przygotowanie wigilijnej kolacji znów podrożało

„Rzeczpospolita”-ceny-Wigilia-kolacja Samodzielne przygotowanie wigilijnej kolacji będzie w tym roku o ponad 5 procent droższe niż w poprzednim – informuje „Rzeczpospolita”. Choć wzrost cen w Polsce spowolnił, według wigilijnego koszyka „Rzeczpospolitej”, za produkty na świąteczny stół trzeba będzie zapłacić 162 złote. Jak pisze dziennik, mocno w górę poszły między innymi ceny warzyw i mąki. Z kolei za takie produkty, jak mak, grzyby, czy oleje roślinne, można będzie zapłacić mniej niż w 2023 roku. Podobnie ryby – wiele sieci handlowych organizuje promocje na zakup karpi i śledzi. „Rzeczpospolita” zwraca uwagę również na kwestię cen masła, które ostatnio stały się tematem burzliwych rozmów w sieci. Z analizy wynika, że między listopadem a grudniem tego roku w większości sieci masło podrożało o około 11 procent – czytamy. W przygotowywanym od kilkunastu lat badaniu cenowym wigilijnego koszyka „Rzeczypospolitej” brane są pod uwagę ceny tylko podstawowych produktów na kolację dla czteroosobowej rodziny.IAR/Informacyjna Agencja Radiowa/”Rzeczpospolita”/d kjan/ w kry

facebook
by e-smart.pl