Resort rolnictwa inauguruję kampania dot. przeciwdziałania marnowaniu żywności

żywność-kampania-marnowanie „Nie marnuj żywności – szkoda planety” – to nazwa kampanii informacyjnej przygotowanej przez ministerstwo rolnictwa. Jej celem jest wpłynięcie na codzienne decyzje zakupowe Polaków w obszarze artykułów spożywczych. Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych, marnowana jest jedna trzecia wyprodukowanej żywności. „Dyskusja o skutkach wojny na Ukrainie, wzywa nas do wielkiej odpowiedzialności także w tym zakresie” – mówił wicepremier, minister rolnictwa, Henryk Kowalczyk: „Gdybyśmy choć o połowę ograniczyli marnowanie żywności, okazałoby się że jest to około 10 procent całego potencjału produkcji żywności. W skali świata można byłoby za to wyżywić miliard ludzi. Produkcja żywności ma też swoje skutki ekologiczne i zastanawiamy się, jak zachowywać wysoką wydajność mniejszym kosztem dla środowiska” – dodawał minister. Wicepremier podkreślił, że w ramach kampanii informacyjnej „Nie marnuj żywności – szkoda planety” konsumentom przypominane będą trzy zagadnienia związane z zarządzaniem nadwyżkami żywnościowymi: „Abyśmy kupowali tyle, ile zdołamy skonsumować, a nie wyrzucali nadwyżki po paru dniach. Także, przetwarzajmy żywność, by zachować jej przydatność – z tym wiąże się również jej odpowiednie przechowywanie. Elementem ostatnim jest umiejętność dzielenia się żywnością – z organizacjami i pojedynczymi konsumentami” – wyliczał H. Kowalczyk Statystycznie, w każdej sekundzie w Polsce wyrzucane są 184 bochenki chleba. IAR / #Fedusio/w mt

facebook
by e-smart.pl