Na Święto Niepodległości sięgnijmy po gęsinę
Dzień Niepodległości – obchody – gęsina W Dzień Świętego Marcina sięgnijmy po gęsinę – zachęcają hodowcy z województwa kujawsko-pomorskiego. W tym regionie kraju tradycje chowu tego gatunku drobiu sprawiły, że rozwinął się on najlepiej w naszej części Europy. Co roku organizowana jest akcja „Gęsina na świętego Marcina”. W jej ramach hodowcy zachęcają do konsumpcji tego mięsa w Dniu Niepodległości – przypomina Dariusz Goszczyński z Krajowej Rady Drobiarstwa. „Kampania Gęsina na świętego Marcina przyjęła się bardzo fajnie. Jest przekonanie, że gęsina kojarzy się z całą tuszką, która waży zwykle co najmniej kilka kilogramów. Rynek zaczyna odpowiadać na te sygnały i w sieciach handlowych dostępne zaczynają być nie tylko tuszki, ale i elementy” – powiedział Dariusz Goszczyński. „To nie jest też, wbrew części opinii, mięso trudne do przyrządzenia. Nadaje się na niedzielny obiad wyśmienicie. Akcji promocji gęsiny towarzyszyć będzie największy w kraju Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku nieopodal Torunia – dodał wicemarszałek województwa, Zbigniew Ostrowski. „Przypada on nie tylko w szczycie akcji Gęsina na świętego Marcina, ale również na największy w kraju jarmark gęsich tuszek i produktów z gęsiny. Tutaj świętuje się też odzyskanie niepodległości. Marszałek podejmuje wówczas uroczystym obiadem kombatantów i osoby zasłużone dla odzyskania niepodległości i rozwoju Polski” – dodał Zbigniew Ostrowski Roczna produkcja mięsa gęsiego w Polsce przekracza 50 tysięcy ton. Ponad trzy czwarte trafia na eksport, głównie do zachodniej Europy.IAR / #Fedusio/i pcz/w Siekaj