Lizbona: różne ceny dań dla miejscowych i turystów
Lizbona – ceny – restauracje – jedzenie W Lizbonie wprowadzono wyższe ceny dla turystów i niższe dla mieszkańców. Portal polskieradio24.pl podaje, że restauratorzy samodzielnie wprowadzili podział cen. Ma to być sposób na walkę z nadmiarem turystów. W ten sposób branża gastronomiczna chce zarobić na turystach, a z drugiej strony zniechęcić ich do przyjazdu. Według portugalskiej gazety Expresso jest to dyskryminowanie turystów. Otrzymują oni menu, w którym znajdują się wyższe ceny posiłków, podczas gdy mieszkańcy są informowani przez kelnerów o niższych cenach. Praktyki restauratorów są niezgodne z prawem portugalskim jak i unijnym. Ceny dla obu grup powinny być takie same. Podobny rozdział cen stosowany jest od niedawna w Japonii, jednak tam został wprowadzony zgodnie z prawem. Miejscowi mieszkańcy otrzymują zniżki u restauratorów. Więcej na ten temat na portalu polskieradio24.pl.IAR/Informacyjna Agencja Radiowa/polskieradio24.pl/d mile / w kry