Litwa: poczta wyemitowała znaczek poświęcony cepelinowi. W Polsce danie to nazywane jest kartaczem
Litwa – dania – kultura – skwareczki – cebulka Na Litwie wyemitowany został znaczek poświęcony cepelinowi. Jest to jedno z tamtejszych dań narodowych. W Polsce cepeliny znane są jako kartacze. Cepelin to rodzaj dużej pyzy ziemniaczanej z nadzieniem z mięsa lub sera podawany ze śmietaną lub skwarkami i smażoną cebulką. Poczta litewska w komunikacie zwraca uwagę, że danie na Litwie pojawiło się ponad sto lat temu. Przywiezione zostało prawdopodobniena Żmudź z regionu Małej Litwy, który historycznie znajdował się na terytorium Prus Wschodnich. Potrawa swoją litewską nazwę otrzymała na cześć niemieckiego generała Ferdinanda von Zeppelina, który był twórcą słynnego sterowca. Polska nazwa tego dania – czylikartacz – odnosi się do dawnego pocisku artyleryjskiego, gdyż ma do niego podobny kształt. Podawane jest ono przede wszystkim na północnym-wschodzie naszego kraju. Na Litwie można je dostać w większości restauracji. Znaczek z cepelinem kosztuje dwa euro ipięć centów, a jego nakład to trzydzieści tysięcy sztuk. To nie pierwsza taka inicjatywa litewskiej poczty. W ostatnich latach emitowała ona znaczki z innym daniami, które są tam uznawane jako narodowe. Wcześniej prezentowano znaczki z sękaczem, chłodnikiem litewskim czy ogórkami z miodem. IAR/Informacyjna Agencja Radiowa/Kamil Zalewski/Wilno/w to/