Hongkong wstrzymuje import drobiu z Polski
Hongkong – Polska – drób – handel – zakaz Władze Hongkongu poinformowały o wstrzymaniu importu drobiu z Polski i Stanów Zjednoczonych ze względu na ogniska ptasiej grypy. Polska to największy producent mięsa drobiowego w Unii Europejskiej i trzeci pod względem skali eksportu na świecie. Stanowiący bramę do kontynentalnych Chin Hongkong do dziś był jednym z najbardziej obiecujących rynków dla polskiej branży producentów drobiu. Według danych Krajowej Rady Drobiarstwa w 2023 roku Polska wyprodukowała 3 mln ton drobiu. Niemcy i Francja, które uplasowały się na drugim i trzecim miejscu – o połowę mniej, bo po około1,7 mln ton. Polscy producenci korzystali z możliwości eksportu do Honkongu niewiele ponad 3,5 roku. Poprzedni zakaz importu z Polski, także ze względu na ptasią grypę, zniesiono w sierpniu 2021 roku. Władze Hongkongu akceptowały do dziś wyłącznie świeże lub mrożone mięso drobiowe i produkty drobiowe z Polski, których cała przesyłka pochodziła z drobiu utrzymywanego w strefie wolnej od grypy ptaków. Informacyjna Agencja Radiowa (IAR) Tomasz Sajewicz /i mg/w OK