Holandia-obywatelska kampania przeciwko marnowaniu żywności
Holandia – jedzenie – marnotrawienie 20 milionów ton żywności marnowanych jest rocznie w Holandii. To cztery razy więcej niż w Polsce. Jedzenie wyrzucają restauracje, supermarkety, hurtownie i zwykli ludzie. Dlatego w Amsterdamie regularnie organizowane są kampanie nawołujące do zmiany tych praktyk. Aby zwrócić uwagę na problem na jednym z placów rozdano 2,5 tony niedoskonałych ziemniaków przeznaczonych do wyrzucenia. Rozdawane kartofle pochodziły z hurtowni zaopatrującej Amsterdam. Ich wadą była niedoskonałość. Jim Lemmers, pomysłodawca kampanii powiedział, że ze względu na kolor, kształt lub oczka nie spełniały oczekiwań klientów. Co tydzień hurtownia odrzuca kilkadziesiąt ton warzyw i owoców. Są one sprzedawane hodowcom świń lub wyrzucane. Lemmers podkreślił, że konieczne są rozwiązania systemowe, gdyż hurtownie nie chcą generować dodatkowych kosztów. Zamiast rozdać warzywa i owoce wolą dostać 2 centy za kilogram od hodowcy świń. Konieczne są także praktyczne porady, jak żywność oszczędzać. Władze miasta, podczas akcji Zero Food Waste Challange, uczą restauratorów jak tygodniowo zaoszczędzić ponad 400 euro i 70 kilo żywności. IAR/Informacyjna Agencja Radiowa/Katarzyna #VanRooijen/ w pmal