Dziś świętujemy Dzień Polskiej Żywności.

KPRM- Polska- żywnośc Dziś świętujemy Dzień Polskiej Żywności. „To dobry moment, by docenić naszą lokalną żywność i przypomnieć sobie jak bogata i ciekawa jest oferta polskich producentów”- podkreśla we wpisie na Twitterze Kancelaria Premiera. Święto zostało ustanowione w 2013 roku z inicjatywy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Celem Dnia Polskiej Żywności jest uświadomienie, jak bogata jest oferta rodzimych producentów żywności, jak wiele smacznych i zdrowych produktów powstaje w Polsce. To m.in. kapusta kiszona, ogórki kiszone, twaróg, pieczywo, wędliny, sery. Aby ułatwić rozpoznanie produktów wytworzonych z polskich surowców, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowało zasady stosowania w oznakowaniu żywności informacją „Produkt polski”.IAR/Informacyjna Agencja Radiowa/TT/w dyd/w zr

facebook
by e-smart.pl