Chorwacja: duże zmiany podatkowe dla kelnerów

Chorwacja – gastronomia – podatki Chorwacki rząd chce zatrzymać osoby pracujące w gastronomii, dlatego zmienił zasady podatkowe dla tej grupy pracowników. Od nowego roku cały napiwek, nawet ten przekazany kartą, będzie zostawał w kieszeniach kelnerów, czy szefów kuchni. Przed zmianami w prawie podatkowym kelnerom nie opłacało się przyjmować napiwków kartą. Bo o ile, gdy otrzymywali je w gotówce, fiskus mógł się nie dowiedzieć o tym dodatkowym zarobku, to w przypadku płatności kartą z każdych dziesięciu euro u kelnera w kieszeni pozostawały tylko cztery. Brak rąk do pracy w gastronomii, która jest podstawą turystycznego sukcesu Chorwacji, skłonił rząd do działania. Od nowego roku każdy cent przekazanego nawet kartą napiwku ma pozostawać w rękach kelnera czy szefa kuchni, który takowy napiwek otrzyma. Zerowa stawka podatkowa będzie obowiązywać do kwoty 3360 euro. Wszystkie dochody z tego tytułu powyżej tej kwoty będą już opodatkowane stawką dwudziestu procent. Taki sposób traktowania napiwków przez administrację skarbową był postulowany od dawna przez branżę hotelarską i gastronomiczną. Turystyka jest najważniejszym sektorem chorwackiej gospodarki. Szacuje się, że odpowiada za nawet 20 procent PKB Chorwacji.IAR/Informacyjna Agencja Radiowa/Piotr #Piętka/i mg/w Wj

facebook
by e-smart.pl