Portal i.pl: jedzenie muchomorów czerwonych jest niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia
Portal i.pl – muchomor – trucizna Portal i.pl ostrzega, że jedzenie muchomorów czerwonych jest niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. Piętnuje próby eksperymentowania z tym grzybem. Wyjaśnia, że spożycie nawet niewielkiej ilości muchomorów prowadzi do zatrucia, a częste ich spożywanie może skutkować uszkodzeniem układu nerwowego – przede wszystkim mózgu. „Muchomor czerwony zawiera substancje toksyczne, wśród których najgroźniejsze to: [znajdujący się głównie w kapeluszu grzyba] kwas ibotenowy, czyli alkaloid powodujący zatrucie i wywołujący objawy odurzenia oraz muscymol – również alkaloid, posiadający właściwości psychoaktywne. Muchomor zawiera również innetoksyczne i działające odurzająco związki takie jak: muskazon, muskardyna, kwas stizolobinowy oraz kwasy aminodikarboksyetylotiopropanowe” – pisze i.pl. Portal wyjaśnia, że substancje te powodują, iż po spożyciu muchomora czerwonego nawet w niewielkiej ilości, zwłaszcza w surowej postaci, pojawiają się objawy taki jak pobudzenie, halucynacje, lęk, zawroty głowy, silne zmęczenie, a nawet porażenie ośrodka oddechowego i związane z tym trudności w oddychaniu. Taki stan może trwać przez kilkanaście godzin, po czym następuje bardzo mocny sen. Objawy zatrucia ustępują po około dobie. Portal i.pl ostrzega, że ani muchomory suszone oraz kilkukrotnie gotowane również nie są bezpieczne dla zdrowia ludzi. IAR/Informacyjna Agencja Radiowa/i.pl/d jl/w dwi/