Sanepid ostrzega – latem częściej dochodzi do zatruć
GIS-doktor P.Grzesiowski-zatrucie Latem częściej dochodzi do zatruć pokarmowych – ostrzega Główny Inspektor Sanitarny doktor Paweł Grzesiowski. W rozmowie z Polskim Radiem szef GIS wyjaśnia, że wysoka temperatura sprzyja rozwojowi bakterii w żywości, trudniej też jest przechowywać produkty nieprzetworzone. „Corocznie widzimy ogniska zachorowań na salmonellę, pałeczki jelitowe i wirusy przenoszone droga pokarmową” – mówi. „Nie jedzmy więc w miejscach, gdzie żywność nie budzi naszego zaufania, nie korzystajmy z tego i zgłaszajmy takie sytuacje do najbliższej stacji sanepidu. To może pomóc uniknąć masowego zatrucia pokarmowego” – dodaje doktor Grzesiowski. Częstym źródłem zatruć latem jest żywność, która łatwo się psuje, jak mięso, ryby, sałatki z majonezem, lody i ciasta z kremem. IAR/ Informacyjna Agencja Radiowa/#Stankiewicz/i KGD/w OK