Ruszył 19. Ogólnopolski Tydzień Wege

wegetarianizm – weganizm – produkty roślinne – degustacje „Zdrowie na talerzu”, „Roślinna moc w sporcie” i „Grillowanie na weganie” – między innymi takie spotkania znalazły się w programie 19. Wege Tygodnia. Wydarzenia towarzyszące tej inicjatywie odbywać się będą w Warszawie, Łodzi, Wrocławiu, Rzeszowie, czy Piotrkowie Trybunalskim. Jak mówi dietetyczka Sandra Marciniak, to największa tego typu inicjatywa w Polsce, która ma dotrzeć do osób zainteresowanych zmianą swojej diety: „Wydarzeń będzie bardzo dużo w aż dziesięciu miastach w Polsce, od spotkań ze znanymi weganami, wykłady ekspertów, degustacje, pikniki, grille, pokazy kulinarne” – dodaje Sandra Marciniak. Jak podkreśla dietetyczka, zmiana wyborów żywieniowych wpływa na nasze zdrowie. Dieta roślinna jest przede wszystkim wykorzystywana w profilaktyce i leczeniu wielu chorób przewlekłych, na przykład cukrzycy typu drugiego, nadciśnienia tętniczego czy choroby niedokrwiennej serca. Ekspertka podkreśla zatem, że wykluczenie lub ograniczenie produktów odzwierzęcych to zadbanie o swoje zdrowie. Ogólnopolski Tydzień Wege potrwa do 25 maja. Szczegółowy program na stronie tydzienwege.pl. IAR/Informacyjna Agencja Radiowa/ #Depczyńska/w fj

facebook
by e-smart.pl