Mieszkańcy Litwy też zasiadają do kolacji wigilijnej

Litwa – Wigilia – tradycje – obyczaje Na wigilijnych stołach mieszkańców Litwy dominować będą tradycyjnie potrawy z ryb i grzybów. Mimo że niektóre dania są inne, to tradycje związane z dzisiejszą wieczerzą nie różnią się znacząco od polskich. Wigilia na Litwie od wielu lat jest dniem wolnym od pracy. Na stołach mieszkańców tego kraju jest wiele potraw rybnych. Nie brakuje „kučiukai”, które przez wileńskich Polaków nazywane są „śliżykami”. To kuleczki wypiekane z postnego ciasta z makiem. „To tradycyjne danie. Śliżyki się wypieka i wrzuca się do wody z makiem, która nazywana jest też tutaj mlekiem makowym” – opowiada znany wileński społecznik Dariusz Lewicki. Na wileńskiej wigilii serwowane są też pączki z masą makową lub grzybami. „U nas nazywamy to grzybówkami lub makówkami. Innych pierożków nie robimy” – mówi Renata Brasel, kierowniczka artystyczna zespołu „Wilia”. Na litewskich stołach pojawia się też kisiel żurawinowy i – coraz rzadziej już – owsiany. Podobnie jak w Polsce, na stole musi znaleźć się dwanaście potraw, a do kolacji zasiada się, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka. Na Litwie jest też zwyczaj łamania się opłatkiem i składania sobie życzeń. Po kolacji wigilijnej wiele osób bierze udział w pasterce, która odprawiana jest zazwyczaj wieczorem, a nie – jak w Polsce – o północy. Pierwszy i drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia to na Litwie czas spotkań z dalszą rodziną oraz przyjaciółmi.IAR/Informacyjna Agencja Radiowa/Kamil Zalewski/Wilno/w hm

facebook
by e-smart.pl