„Dziennik Bałtycki”: PPIS – woda w Wejherowie nadaje się do spożycia po przegotowaniu

„Dziennik Bałtycki”- woda – Wejherowo – skażenie – PPIS Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wejherowie poinformował, że woda z wodociągu w tym mieście po przegotowaniu nadaje się do spożycia.Gazeta regionalna „Dziennik Bałtycki” przypomina, że w liczącym ponad 20 ulic kwartale Wejherowa od 1 marca woda z wodociągu był niezdatna do picia. Powodem było zanieczyszczenie bakteriami grupy coli, Escherichia coli i Enterokoków. PPIS poinformował dziś w komunikacie, że ze względu na trwającą dezynfekcję i intensywne płukanie sieci wodociągowej w związku ze stwierdzonym skażeniem bakteriologicznym, woda jest dopuszczona do użytkowania warunkowo. Inspektor podkreśla, że przegotowania wymaga woda do przygotowywania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów i naczyń nie poddawanych procesowi wyparzania, a także kąpieli noworodków i niemowląt. Zaleca, by wodę gotować co najmniej dwie minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia. PPIS wskazuje, że woda bez przegotowania może być stosowana jedynie do codziennej higieny osobistej, prania odzieży, prac porządkowych (na przykład mycia podłóg) i spłukiwania toalet. Informuje, że czasowo do wody wodociągowej jest dodawany środek dezynfekujący tj. podchloryn sodu – „w ilości gwarantującej utrzymanie w kurkach konsumentów chloru wolnego na poziomie nie wyższym niż 0,3 mg/l”. IAR/Informacyjna Agencja Radiowa/dziennikbaltycki.pl/d jl/w dw

facebook
by e-smart.pl