Zaczyna się sezon na polskie arbuzy

arbuzy – uprawa w Polsce – sezon arbuzowy Zaczyna się sezon na polskie arbuzy. Jak mówią plantatorzy, dziś mało kto pamięta, że w Polsce uprawiano te południowe owoce. Plantator Bartłomiej Majda zajmuje się tymi owocami od pięciu lat. „Jest to nowość na naszym polskim rynku, ale to jest wielki powrót do tego. To było 20 lat temu, były bardzo popularne, były uprawiane, nie wiedzieć czemu skończyła się ta kariera. Znaleźliśmy odmiany, które nadają się do uprawy w naszym klimacie. Muszą być odmiany bardzo wczesne, czyli szybko wegetujące, wykorzystujące krótki okres dwumiesięczny na dorośnięcie tych owoców” – wyjaśnia Bartłomiej Majda. Paweł Myziak, producent papryki i cukinii z południowego Mazowsza, zajął się arbuzami 10 lat temu, ponieważ owoce, które przyjeżdżały do Polski z południa Europy były przejrzałe. Producenci z południa regionu są innowacyjni, szukają ciągle nowych rozwiązań, rzeczy, które mogą zaskoczyć polskich konsumentów. Czas produkcyjny w Polsce to cztery miesiące i teraz właśnie, jak podkreśla Paweł Myziak, jest czas na to, by się nimi najeść.Polskie arbuzy są nieco inne od tych, sprowadzanych z zagranicy. Nie są zbierane na surowo i nie są długo transportowane. W Polsce uprawia się kilka odmian arbuzów, między innymi hybrydę Janosik i adaptowane Rosario oraz Crimson Sweet. Można je kupić w większości dużych sieci handlowych. Sezon na arbuzy potrwa do około 20 września.IAR/Informacyjna Agencja Radiowa/ #Depczyńska/w dwi/

facebook
by e-smart.pl