Polska żywność i jedzenie sezonowe
Dzień Polskiej Żywności – lokalni producenci – sezonowość Polski jest jednym z największych producentów żywności w Europie. Instytut Ochrony Środowiska w Dniu Polskiej Żywności przypomina, że jeśli chodzi o produkcję rolno-spożywczą Polska jest na piątym miejscu w Unii Europejskiej. Stawianie na produkty polskie, lokalne i sezonowe jest dobre i dla zdrowia człowieka, i dla kondycji środowiska. Jak mówiła dietetyk Milena Nosek, najlepiej wybierać to, co w danym momencie jest na bazarkach, targowiskach. „Powinno tak być, że człowiek żyjący w danej strefie klimatycznej, gdzie wszelkie surowce dojrzewają w najlepszym momencie ze względu na warunki klimatyczne, powinien sięgać właśnie po te warzywa i owoce, bo warzyw mamy 3/4, jeżeli chodzi o spożycie dzienne, więc jak najbardziej te sezonowe” – wyjaśniała. Rolnik prowadzący małe gospodarstwo w małopolskiej Szarkówce Damian Micyk podkreślał, że właśnie mali polscy producenci, działający lokalnie, starają się dbać o jakość swoich produktów. Mówi, że jego celem jest przede wszystkim wytworzenie żywności bezpiecznej, o jak najwyższych parametrach jakościowych. To on bowiem, jako producent, odpowiada za zdrowie i życie konsumentów. Prowadzenie takiego gospodarstwa to bardzo etyczna sprawa i tak podchodzi do swojej produkcji. W Dniu Polskiej Żywności Instytut Ochrony Środowiska przypomina, że wybieranie polskich, lokalnych produktów to nie tylko wspieranie polskich rolników, ale i między innymi mniejszy ślad węglowy ze względu na krótszą drogę produktów spożywczych z pola na stół.IAR/Informacyjna Agencja Radiowa/ #Depczyńska/i KGD/w Wj

dołącz do newslettera 
