Producenci żywności zawalczą o Laur Marszałka
produkty regionalne – marszałek województwa mazowieckiego – konkurs Wytwórcy produktów lokalnych, regionalnych mogą liczyć na promocję i zyskanie rozpoznawalności – po raz 18. ruszył konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Jak mówi marszałek Adam Struzik, to konkurs, w którym producenci mogą się pochwalić czymś wyjątkowym. „Warto, bo wtedy, jeśli się uzyska taki Laur Marszałka, to często jest to pierwszy krok do tego, żeby produkt znalazł uznanie nie tylko w społeczności lokalnej, ale szerzej. Może też być zdobywcą rynków krajowych, a nawet zagranicznych, jeżeli się przebije” – powiedział marszałek. Produkty mogą zgłaszać zarówno firmy komercyjne, jak i osoby fizyczne, gospodarstwa agroturystyczne czy Koła Gospodyń Wiejskich. Janina Ewa Orzełowska, członkini zarządu województwa, podkreśla, że nagradzane są wyjątkowe przepisy, receptury z regionu. „Pamiętajmy też o tym, że te wszystkie produkty, które zostaną nagrodzone w ramach Lauru Marszałka, później są promowane na różnego rodzaju wydarzeniach i targach. Wszyscy ci, którzy mają ciekawy przepis, którzy chcą się pochwalić swoimi zdolnościami kulinarnymi, są bardzo mile widziani” – dodaje Janina Ewa Orzełowska. Organizatorzy konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego czekają na zgłoszenia producentów do 28 lutego. Do tej pory nagrodzonych zostało ponad 240 produktów z województwa mazowieckiego. IAR/Informacyjna Agencja Radiowa/ #Depczyńska/i wg/w OK