GIOŚ: w Polsce marnuje się pięć milionów ton żywności rocznie
GIOŚ – marnowanie jedzenia – planowanie zakupów W Polsce marnuje się pięć milionów ton żywności rocznie – alarmuje Główny Inspektorat Ochrony Środowiska. Rzecznik GIOŚ Tomasz Matusiak mówi, że tylko dziewięć procent tych bioodpadów wyrzucają sklepy, a 60 procent marnują gospodarstwa domowe. Niemarnowanie jedzenia zaczyna się na poziomie planowania zakupów, zrobienia listy przed wyjściem do sklepu. Wiadomo, ile mniej więcej zjada rodzina i ile wyrzuca się w danym domu – rzecznik GIOŚ radzi pamiętać o tym przy sklepowych półkach. Niektóre produkty poza tym można jeszcze przetworzyć. Z danych Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska wynika, że Polacy wyrzucają przede wszystkim owoce i warzywa. GIOŚ zachęca do przekazywania nadmiaru żywności potrzebującym, do jadłodzielni i jadłodajni.IAR/Informacyjna Agencja Radiowa/ #Depczyńska/w hm