Uczniowie powinni jeść śniadanie i zabierać do szkoły drugie śniadanie
Zdrowie-śniadanie-uczniowie Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To, co jemy ma wpływ na zdolność uczenia, koncentrację i rozwój intelektualny dzieci i młodzieży. Doktor Michał Brzeziński z Katedry i Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii, Alergologii i Żywienia Dzieci Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego podkreślił w rozmowie z IAR, że śniadanie daje od rana energię do działania zarówno dzieciom, jak i dorosłym. „Jedzenie powinno nam służyć do przetrwania nie tylko kolejnego dnia, ale kolejnych 10 lat i więcej. Dlatego ważne jest, żeby to były dobre jakościowo produkty, aby mieć energię na następny dzień pracy niezależnie, czy jest to ciężka praca trzylatka w przedszkolu czy pani nauczycielki. Warto pamiętać, że to, co dziecko będzie jadło w wieku 4, 5 czy 6 lat będzie procentowało na przyszłość w wieku 15, 25 lat i później” – dodał ekspert. Doktor Brzeziński zachęca, aby dzieci jadły chociaż małe śniadanie przed wyjściem do szkoły. „Oczywiście nie każdy żołądek jest gotowy, żeby rano „wpakować” w siebie 4 kanapki i miskę owsianki. Najważniejsze, aby było to dobrze zbilansowane śniadanie. Niech tam będzie białko, warzywo i pieczywo pełnoziarniste. To są produkty, których mały człowiek potrzebuje na pierwszych parę godzin. Ważne też, żeby przed wyjściem do szkoły napić się wody albo herbaty, żeby nawodnić organizm, bo to jest bardzo potrzebne” – wskazał doktor Brzeziński. Według badań jedzenie śniadania może o jedną trzecią zmniejszać ryzyko otyłości wieku dziecięcym. IAR/ Informacyjna Agencja Radiowa/#Stankiewicz/i plu/w dwi/