Dzień Kawy – gatunki i odmiany botaniczne kawy

Dzień Kawy – kawa – gatunki – odmiany – SCA Poland W Polsce i w kilkunastu innych krajach obchodzony jest dzisiaj Dzień Kawy. To jednak nie jedyna data świętowania dla miłośników tego napoju. Dwa dni później, czyli 1 października, wypada też Międzynarodowy Dzień Kawy. Marta Niwińska, koordynatorka do spraw edukacji w polskim oddziale Stowarzyszenia Kawy Wysokiej Jakości – Speciality Coffee Association Poland – wyjaśniła, że do tej pory naukowcy sklasyfikowali około 130 gatunków kawy. „Jeżeli chodzi o to, co dominuje na rynku, to są przede wszystkim dwa gatunki – arabika i canephora, nazywana także potocznie robustą. W tym momencie proporcje to mniej więcej 60 procent upraw to arabika, a 40 procent robusta” – mówiła ekspertka.Marta Niwińska wskazała, że różnic między arabiką a robustą jest sporo. To chociażby inne wymagania dotyczące umiejscowienia plantacji. „Arabika zwykle rośnie wyżej, a Robusta niżej” – powiedziała ekspertka. „Różne są warunki upraw, gdzie arabika potrzebuje trochę niższych temperatur, natomiast robusta wyższych. Ważny jest też tutaj skład chemiczny, bo robusta zawiera więcej kofeiny, a ta jest w kawie jednym ze źródeł smaku gorzkiego. Zatem robusta będzie kawą bardziej gorzką. Jeśli chodzi o kwestie smakowe i sensoryczne, to arabika zwykle jest kawą o wyższej kwasowości” – powiedziała ekspertka SCA Poland. Marta Niwińska zastrzegła, że na finalny smak kawy poza gatunkiem i odmianą botaniczną mają też wpływ inne czynniki. To na przykład klimat, sposób obróbki surowych ziaren, ich przechowywanie i późniejsze palenie. „Łańcuch produkcji kawy jest bardzo długi i złożony, więc na każdym etapie mogą się zdarzyć różne rzeczy, które będą później miały wpływ na ostateczny smak. Warto kupować kawy, gdzie producent czy palarnia dostarcza dużej ilości informacji” – dodała Marta Niwińska. Dobrej jakości kawa nie może być wyłącznie gorzka. W smaku powinny znaleźć się inne aromaty, na przykład owoców, kwiatów, czekolady czy karmelu. Gotowe ziarna kawy to pestki z owoców kawowca, które kształtem i kolorem przypominają nieco wiśnie. Większość palarni w Polsce importuje kawę z Brazylii. Jest to największy producent na świecie.Popularnymi miejscami pochodzenia są również inne kraje Ameryki Południowej – na przykład Kolumbia, a także Afryki – zwłaszcza Etiopia i Kenia. Kawa może też pochodzić z Azji Południowo- Wschodniej – na przykład z Indonezji.IAR/Informacyjna Agencja Radiowa/ #Grygorcewicz/w Siekaj

facebook
by e-smart.pl